Implementare MAgia MAternitatii in Maternitatea Sanconfind, Poiana Campina

In perioada 9-11 martie 2021, specialistii ProMAMA Sorana MURESAN si Andreea MANEA au sustinut traing-uri (teoretice si in salile de nastere) cu privire la practicile demonstrate drept cele mai sanatoase pentru bebelus si mama: Ora Magica a Nou-Nascutului (Skin-to-Skin), biological nurturing, ajutor si sustinere pentru un bun start in alaptare.

Impreuna, #SalvamVietiDeBebe si sa #DonamSanatateViitorului.

Dr. Eugenia GRUMEZESCU, medic neonatolog, a fost cea care a lansat invitatia de a implementa Programul in maternitatea Sanconfind. Eugenia isi doreste mereu sa ofere micilor pacienti cel mai bun start in viata si astfel se informeaza despre cele mai sanatoase practici, studiate de catre institutii de prestigiu din lume.

Multumim intregii echipe de la neonatologie pentru deschidere! De asemenea, echipa de medici obstetricieni a sustinut neonatologia in implementarea acestor proceduri – le multumim si dansilor la fel de mult!

Iata cateva fotografii de la o nastere prin cezariana!

Acestea ne dovedesc, inca o data, ca Ora Magica se poate practica si pe timp de pandemie, chiar atunci cand este vorba despre o nastere prin cezariana!

Din toate directiile, exista dorinta de a schimba practicile medicale postnatale din Romania, iar personalul medical este din ce in ce mai dornic sa afle informatii actualizate si studiate de institutii de prestigiu.

Cu siguranta ca exista multe bariere, multe dintre ele greu de daramat, dar este nevoie doar de BUNAVOINTA. Noi ne dorim sa putem ajunge in cat mai multe maternitati, astfel incat Programul sa devina cu adevarat unul national si toate practicile medicale sa fie aceleasi cu cele din tarile civilizate!”,

declara Andreea MANEA, specialist impelmentare Programul MAgia MAternitatii.

Noi realizam aceste lucruri prin timp si efort propriu, astfel incat pentru Spitale nu reprezinta niciun efort financiar.

Asadar, multumim tare mult partenerilor care sustin acest demers, pentru ca au vazut valoarea acestui Program.

In primul rand, multumim Partenerului Oficial al Programului – Huggies, care ne sustine financiar deplasarile. Viziunea Huggies este ca prima imbratisare trebuie sa fie a mamei si ca este importanta fiecare imbratisare care urmeaza!

Desigur, multumim si partenerilor care au sustinut implementarea in maternitatea Sanconfind: Bepanthen, Clinica de Sutiene si Elevit.

Multumim partenerilor media:  Centrul de ParentingItsy BitsyJurmed Jurnal de SanatateQbebeROmedic !

Daca doresti sa contribui la implementarea Programului, poti dona orice suma de bani in contul RO25 BTRL 0450 1205 U942 05XX, deschis la Banca Transilvania,

?

cu mentiunea: „Donatie pentru Programul MAgia MAtenitatii” 

Speram sa ni se alature si alte companii sau brand-uri care au in vedere sanatatea mamei si a copilului, si nu doar acestea, ci oricine are o viziune asemanatoare asupra calitatii si a sanatatii in general” – declara Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA.

Implementare Spitalul Judetean Resita

In perioada 4-6 februarie 2020, prima maternitate de stat a beneficiat de implementarea Programului MAgia MAternitatii.

Training-ul in maternitati este sustinut de specialistii ProMAMA: Sorana MURESAN si Andreea MANEA, specialisti Ora Magica, Consultanti in Alaptare IBCLC si educatori prenatali.

Impreuna, putem reusi sa #SalvamVietiDeBebe si sa #DonamSanatateViitorului.

Aurora ANDRAS, director ingrijiri medicale, a fost cea care, in urma cu 8 luni, a lansat invitatia de a implementa Programul in maternitatea din Resita, avand o mare dorinta de a aduce informatii noi si concrete personalului medical, astfel incat practicile curente sa fie imbunatatite, iar mamele sa se bucure de o frumoasa amintire a nasterii.

4

Multumim pentru deschidere si Dr. Lorenta COJOCARU (medic sef sectia neonatologie) si Dr. Alina URSACIUC (medic neonatolog) – persoanele cheie, cele care se ocupa de starea de bine si sanatatea nou-nascutului.  O mare parte din echipa medicala a fost prezenta la cursuri si chiar in salile de nastere, pentru ca intr-adevar a exista o dorinta de a invata despre procedurile care aduc sanatate si bunastare bebelusului, dar si mamei. Acum, toata echipa medicala este hotarata sa puna in practica procedura Ora Magica, sa promoveze si sa faciliteze alaptarea exclusiva a sugarului.

13

De asemenea, echipa de medici obstetricieni a sustinut neonatologia in implementarea acestor proceduri – le multumim si dansilor la fel de mult!

Chiar Dr. Florin BORTUN, seful sectie obstetrica-ginecologie, ne-a transmis ca <<din punctul de vedere al medicilor obstetricieni din spital, exista deschiderea necesara de a colabora cu neonatologia pentru a sprijini mamele si bebelusii sa se bucure de Ora Magica>>.

Cu toate ca este o maternitate micuta, cu doar aproximativ 700 de nasteri pe an, ne-a surprins in mod placut ca este recent renovata, foarte curata si cu conditii bune de spitalizare.”

– declara Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA.

Dr. ACHIM Mircea, medic obstetrician in Spitalul Judetean de Urgenta Resita, a punctat faptul ca “din punctul de vedere al medicului obstetrician, Ora Magica nu ingradeste deloc activitatea actului medical, ci, dimpotriva, mama colaboreaza mai bine cu personalul medical, avand un psihic mai bun. In plus, nou-nascutul se simte protejat inca din primele clipe de viata si se creeaza o legatura stransa intre mama si copil ”.

 „Mamele au fost foarte entuziasmate de ocazia de a avea aceasta experienta si si-au asumat o anumita expunere pentru a putea beneficia de aceste proceduri si pentru a da posibilitatea si altor mame sa o faca. Declaratiile lor dupa nastere ne conving inca o data (…daca mai era cazul…) ca totul decurge mult mai usor, sanatos si frumos daca mama si bebe sunt lasati impreuna, sa-si urmeze instinctele.

5

Din toate directiile, exista dorinta de a schimba practicile medicale postnatale din Romania, iar personalul medical este din ce in ce mai dornic sa afle informatii noi. Cu siguranta ca exista multe bariere, multe dintre ele greu de daramat, dar este nevoie doar de BUNAVOINTA. Noi ne dorim sa putem ajunge in cat mai multe maternitati, astfel incat Programul sa devina cu adevarat unul national si toate practicile medicale sa fie aceleasi cu cele din tarile civilizate!”,

declara Andreea MANEA, specialist impelmentare Programul MAgia MAternitatii.

Dr. Alina URSACIUC, medic neonatolog Spitalul Judetean de Urgenta Resita: “Dupa intalnirea cu voi (specialistii de la ProMAMA), ne-am dat seama de toate greselile pe care le facem, cele mai multe fara stiinta. Am discutat cu colege mea – sef de sectie si deja ne-am gandit ce si cum am putea sa schimbam. Macar incercam. Daca nu reusim din prima, schimbam tactica, dar sigur vom implementa ce am invatat de la voi.

Poate ca voi doar ati venit cu impulsul de care aveam nevoie pentru o schimbare in bine pentru micii nosti pacienti. Nicio intalnire nu e intamplatoare. Sunt convinsa ca noi ne-am intalnit cu un rost!

MAgia MAternitatii inseamna bucurie si multa, multa emotie!

Mama mea mi-a spus odata: <<Niciodata nu am avut o bucurie mai mare decat atunci cand te-am nascut pe tine si pe fratele tau>>! Prima intalnire cu nou-nascutul e MAGIE si TREBUIE sa ne asiguram ca toti vor beneficia de aceasta!

Obiectivul Asociatiei ProMAMA este sa implementeze Programul in cat mai multe maternitati din tara noastra, astfel incat impactul asupra viitoarei generatii sa fie, cu adevarat, major.

Noi realizam aceste lucruri prin timp si efort propriu, astfel incat pentru Spitale nu reprezinta niciun efort financiar.

De aceea, tin sa multumesc tuturor celor care au vazut valoarea Programului si l-au sustinut inca de la inceput:

logo huggies

 In primul rand, multumim Partenerului Oficial al Programului – Huggies, care ne sustine financiar deplasarile. Viziunea Huggies este ca prima imbratisare trebuie sa fie a mamei si ca este importanta fiecare imbratisare care urmeaza!

Multumim brand-urilor care au donat la lansarea programului: Adinish, Clinica de Sutiene si Motherlove Romania.

Multumim partenerilor media:  Centrul de ParentingItsy BitsyJurmed Jurnal de SanatateQbebeROmedic !

Multumim partenerilor foto/video: FOTOgenic BEBE si Westfalia Films.

Nu in ultimul rand tuturor persoanelor care au donat orice suma in campania de strangere de fonduri! Daca doresti sa contribui la implementarea Programului in cat mai multe maternitati, poti dona orice suma in contul Asociatiei ProMAMA:

RO25 BTRL 0450 1205 U942 05XX, deschis la Banca Transilvania,

?

cu mentiunea: „Donatie pentru Programul MAgia MAtenitatii” 

Speram sa ni se alature si alte companii sau brand-uri care au in vedere sanatatea mamei si a copilului, si nu doar acestea, ci oricine are o viziune asemanatoare asupra calitatii si a sanatatii in general” – declara Sorana MURESAN, Presedintele Asociatiei ProMAMA.

Implementare Maternitatea Regina Maria Cluj-Napoca

In iunie 2019, specialistii ProMAMA au implementat Programul in maternitatea Regina Maria – Cluj Napoca.

Reactiile cadrelor medicale si ale parintilor dupa implementarea Programului MAgia MAternitatii:

Dorina, Asistent-Sef neonatologie si consultant in alaptare IBCLC: „Am venit aici cu gandul sa facem magie… cu dorinta de a transforma nasterea conventionala din Romania intr-o nastere prietenoasa, intr-o magie atat pt bebe, cat si pentru parintii acestuia. Implementarea Programului “MAgia MAternitatii” ne-a oferit cea mai buna solutie pentru reusita acestui vis al nostru. Suntem bucurosi ca parintii impartasesc cu noi aceste unice momente din viata lor, dar mai ales pentru ca reusim sa ii sustinem!”  

 Ioana, Moasa: „Inaintea implementarii Programului MAgia MAternitatii de catre ProMAMA, Ora-Magica era, pentru mine, ceva de genul unei povesti frumoase… undeva intre mit si realitate. Dupa participarea la curs, mi-am dat seama ca e mult mai mult decat doar ceva frumos… e conectare maxima pentru un atasament emotional puternic intre mama si nou-nascut. Toate temerile si nelinistile mamei legate de “Unde e copilul meu?”/ “E bine, e sanatos?” / “De ce nu pot sa il mai tin in brate?” / “Cand mi-l aduceti inapoi?” – DISPAR. Chiar si durerea pe care mama o mai are dupa nastere dispare si ea in timpul Orei-Magice.Dupa implementarea Programului, pot sa spun sincer: acesta este normalul, firescul, asa ar trebui sa fie in toate maternitatile; pentru ca cei doi isi apartin unul altuia, formeaza un intreg. Linistea, bucuria si implinirea care se citesc pe chipul lor sunt reale, indiferent de cursul travaliului; nimic nu mai conteaza, s-a terminat, mama e fericita, langa puiul ei. Acest lucru sa nu-l uitam: noi suntem cadre medicale, care trebuie sa aducem si sa inspiram siguranta, intelegere si bucurie mamelor. Sa facem ca si in Romania sa fie cat mai multe locuri unde sa se poata naste cu blandete si respect fata de mama si nou-nascut. Este dreptul lor sa stea cat mai mult impreuna!” 

 Lavinia, Asistent Medical de neonatologie: „Ceea ce eu vad in Ora Magică este primul moment de conexiune perfecta intre mama si bebelusul ei, este momentul acela cand vrei sa stea timpul in loc si sa nu se mai schimbe nimic!”  

Proaspata mamica ce a beneficiat de Ora Magica, in urma implementarii de catre ProMAMA a Programului “MAgia MAternitatii”: „A fost e experiență deosebita! Cand am primit bebelusul in brate, a disparut toata durerea. M-a cuprins doar bucuria, caldura… am fost copleșita de emotie si nu am mai vrut sa ma despart de sufletelul meu.” 

 Melinda, Asistent Medical de neonatologie: „Momentul acela in care nou-nascutul ajunge pentru prima data in bratele mamei lui, reactiile sale si ale mamei la prima lor intalnire… totul este extraordinar! Iar noi, cadrele medicale, retraim emotiile lor cu fiecare nastere in parte!

Programul MAgia MAternitatii

Acest Program inseamna alinierea protocoalelor din maternitatile din Romania la standarde Europene, pentru sanatatea viitoarelor generatii din tara noastra!

Componente ale Programului:

 1. Informarea viitorilor parinti privind aceste practici.
 2. Sprijin și suport in Alaptare pentru proaspetele mame.
 3. Implementarea in maternitati a protocoalelor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin training pentru cadrele medicale din maternitati, sustinut de catre specialistii ProMAMA: Sorana MURSAN si Andreea MANEA.
 4. Lobby pe lânga instituțiile statului pentru legiferarea în favoarea acestor practici.

In alte tari Europene se practica, la nastere, anumite proceduri recomandate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii: Ora Magica a Nou-Nascutului (Skin-To-Skin in Prima Ora dupa nastere, sprijin in alaptare, mama impreuna cu bebe in salon).

Ora Magica a Nou-Nascutului inseamna asezarea nou-nascutului sanatos si alert pe pieptul mamei, in contact direct piele-pe-piele, imediat dupa nastere si lasarea lui acolo in contact continuu timp de cel putin o ora, pana la initierea suptului.

Cercetarile unor institutii de prestigiu din lume au dovedit ca aceste proceduri salveaza vieti si imbunatatesc semnificativ sanatatea copilului si a mamei, atat pe termen scurt, cat si lung. Simpla procedura „Ora Magica a Nou-Nascutului” si initierea precoce a alaptarii reduc rata mortalitatii infantile cu pana la 22% !

Pentru sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt pentru toata viata!

Romania are mare nevoie de implementarea acestor protocoale, intrucat:

 • suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii neo-natale (dublu fata de media europeana!)
 • rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;
 • abandon in spitale (aproape 1000 de copii abandonati in fiecare an!).

Privind procedura Ora Magica, specialistii ProMAMA au fost instruiti, timp de 10 zile, teoretic si practic, chiar de catre cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA. Mai mult, au participat la traininguri din partea unor experti recunoscuti, precum Dr. Nils Bergman, Dr. Katalin Varga, Dr. Elizabeth Varady, Dr. Jack Newman  si altii.

In ceea ce priveste Alaptarea, specialistii ProMAMA detin singura certificare recunoscuta la nivel international – IBCLC, lucru care atesta cunoasterea informatiilor corecte referitoare la modul in care functioneaza lactatia umana si alaptarea. Mai mult decat atat, acestia sunt cei care au adus in Romania aceasta profesie si formeaza specialistii in domeniu (pana in prezent au instruit 200 de persoane in tara).

Daca toata lumea – parintii si cadrele medicale – ar cunoaste avantajele acestor proceduri incluse in Programul MAgia MAternitatii si le-ar practica, rezultatele ar fi incredibile:

Am avea o viitoare generatie mai sanatoasa – fizic si emotional:

 • copii mai sanatosi, cu o imunitate mai buna pentru intreaga viata,
 • mai echilibrati emotional – atat cand sunt bebelusi, cat si pe masura ce cresc;
 • mai empatici unii cu altii,
 • mai putin violenti,
 • cu o incredere mai mare in propria lor persoana!

Si totul se intampla la nastere, intr-o fereastra foarte scurta de timp!… Iar daca se pierde acel moment, nu ne ramane altceva decat sa incercam sa compensam si sa reparam un rau deja creat!

Pana acum cativa ani, un rau creat aproape inconstient, in lipsa de informatii.

Acum, a nu aplica aceste proceduri este un rau creat prin ignoranta! Pentru ca informatii exista. Trebuie doar sa ne dorim sa le punem in practica!

Multumim tuturor celor care au sustinut acest proiect:

logo huggies

Multumim Partenerului Oficial al Programului – Huggies, care ne sustine financiar deplasarile.

Viziunea Huggies este ca prima imbratisare trebuie sa fie a mamei si ca este importanta fiecare imbratisare care urmeaza!

Multumim partenerilor media:  Centrul de ParentingItsy BitsyJurmed Jurnal de SanatateQbebeROmedic !

Multumim partenerilor foto/video: FOTOgenic BEBE si Westfalia Films.

Cum poti sustine si tu acest Program ATAT de importat pentru tara noastra?

 • da like paginii de Facebook a Programului si „raspandeste mesajul”! https://www.facebook.com/ProgramulMagiaMaternitatii
 • alatura-te Proiectului:
  • daca esti cadru medical ce activeaza intr-o maternitate sau medic pediatru
  • daca reprezinti un brand preocupat de bunastarea viitoarelor generatii din tara noastra
  • daca esti designer sau reprezinti o agentie de creatie
  • daca reprezinti media (TV, radio, online, print)
  • daca esti sau vei fi parinte sau bunic, sau pur si simplu iti doresti un sistem sanitar modern in ceea ce priveste nasterile in Romania!

Lasa-ne un mesaj pe pagina de Facebook pentru detalii!

Mai multe detalii despre Programul MAgia MAternitatii gasesti aici!

#DoneazaSanatateViitorului si #SalvamVietiDeBEBE

Video despre MAgia MAternitatii