MAgia MAternitatii

Programul MAgia MAternitatii – din burtica la pieptul mamei

Programul “MAgia MAternitatii – din burtica la pieptul mamei” este lansat in Octombrie 2018, fiind creat de specialistii ProMAMA in urma pregatirii teoretice si a practicii constante de peste 10 ani in domeniul maternitatii.

Programul este unul strategic si are in vedere sanatatea viitoarelor generatii din Romania!

Misiunea Programului MAgia MAternitatii – din burtica la pieptul mamei:

Ne dorim sa promovam Programul si sa investim in el, astfel incat sa devina un Program national, un criteriu de alegere a maternitatii in care parintii sa isi doreasca sa se nasca bebelusul lor.

Motivație:

În România, procedura Skin-to-Skin (StS) imediat după naștere este, în majoritatea cazurilor, absentă, întreruptă sau întarziată din cauza procedurilor de rutină, în ciuda avantajelor substanțiale – atât asupra nou-născutului, cât și a mamei; atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung!

Scop:

Implementarea procedurii în maternitatile din Romania – în vederea alinierii la procedurile și recomandările internaționale, precum și la îmbunătățirea ratei alăptării exclusive la momentul externării mamei și nou-născutului.

Specialistii ProMAMA:

au urmat training-uri in strainatate si au obtinut certificari internationale de la cei mai recunoscuti specialisti si cercetatori in domeniu:

 • Dr. Jack NEWMAN – medic pediatru, expert in alaptare, cu care Asociatia ProMAMA a organizat 3 conferinte in Romania (pentru specialisti si parinti);
 • Specialistii cercetatori de la Institutul Healthy Children din SUA, impreuna cu care ProMAMA a adus in Romania conceptul “Ora Magica” si care colaboreaca pe acest domeniu cu Institutul Karolinska din Suedia (cei care acorda Premiul Nobel in medicina si fiziologie);sunt recunoscuti pentru expertiza in domeniile in care profeseaza, astfel ca, de multe ori, media le solicita opinia pe teme legate de maternitate.
 • Dr. Nils BERGMAN – binecunoscutul neuro-cercetator, care a derulat cercetari ample privind subiectul Skin-to-Skin intre mama si nou-nascut imediat dupa nastere (Ora Magica) si care, in prezent, deruleaza proiecte cu Organizatia Mondiala a Sanatatii pe acest domeniu.

Procedura:

Echipa ProMAMA va acționa în calitate de trainer (la nivel teoretic și practic), partener și consultant.

Motivul pentru care este nevoie de Programul MAgia MAternitatii este unul foarte simplu: statisticile legate de maternitate in tara noastra sunt sumbre:

 • Romania este pe primul loc in Europa la rata mortalitatii infantile (de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, adica: anual, mor 7 din 1000 de copii nascuti vii) (http://www.insse.ro/old/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2017.pdf);
 • In Romania, rata alaptarii exclusive a bebelusilor pana la varsta de 6 luni (asa cum recomanda OMS) este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes. Statistica este ingrijoratoare, avand in vedere ca studiile demonstreaza ca alaptarea salveaza vieti;
 • In Romania s-a inregistrat cea mai mare crestere a proporţiei de cezariene, mai ales in Bucuresti (in unele spitale, rata de cezariene depasste 80%), dar chiar si nasterea “naturala” este puternic medicalizata;
 • In maternitatile din Romania, protocoalele de rutina urmate de medici sunt ca nou-nascutul sa fie separat de mama pentru ingrijirile medicale (chiar daca este sanatos!) sau de rutina (cantarit, masurat) si i se ofera lapte-formula inainte ca alaptarea sa fie initiata, lucru care conduce, de cele mai multe ori, la sabotarea alaptarii, deci, practic, la sabotarea unui start sanatos in viata;
 • copiii romani nascuti in prezent vor avea, la varsta de 18 ani, capitalul uman cel mai scazut din Europa, din cauza educatiei deficitare si a sistemului sanitar precar – conform raportului privind Capitalul Uman, al Bancii Mondiale, publicat in octombrie 2018.

STARTUL sanatos in viata are o importanta enorma, cu impact nu doar pe termen scurt, ci pentru intreaga viata a individului!

Programul MAgia MAternitatii, creat de specialistii ProMAMA, isi doreste sa schimbe statisticile prezente din Romania! De aceea, dorim sa promovam practicile sanatoase recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru domeniul maternitatii.

Este un proiect care reuneste mai multe metode, tehnici si strategii legate de maternitate, studiate si practicate de catre specialistii ProMAMA timp de peste 10 ani.

La nivel international, aceste practici sunt studiate, de zeci de ani, de catre institutii de prestigiu.

Este un concept in sine, menit sa contribuie intr-un mod practic, eficient si strategic la imbunatatirea statisticilor din tara noastra, in vederea asigurarii unei premise corecte pentru sanatatea viitoarei generatii.

Programul MAgia MAternitatii se concentreaza pe 3 planuri majore, care interactioneaza intre ele, pentru a avea un impact major:

 1. Educarea viitorilor parinti – cursuri pre si postnatale, evenimente si conferinte, materiale informative, consultanta in alaptare.
 2. Training teoretic si practic pentru cadrele medicale – prin intermediul cursurilor sustinute de specialistii ProMAMA in maternitati (implementarea Programului in maternitatile din Romania) sau in cadrul altor cursuri, evenimente si conferinte.
 3. Lobby pe langa Ministerul Sanatatii pentru revizuirea protocoalelor spitalicesti din domeniul perinatal. In mai 2019, ProMAMA a participat la dezbaterea privind Proiectul de lege pentru natalitate si sanatatea copiilor din Romania – pentru maternitati „Prieten al Copilului”.

Sarcina, nasterea, primele ore de viata si alaptarea sunt strans legate intre ele si au efecte majore asupra sanatatii si starii de bine atat a bebelusului, cat si a mamei.

Sorana MURESAN, Presedinte Asociatia ProMAMA, Educator Prenatal Lamaze, IBCLC:

„In Romania, situatia nu este deloc roz in ceea ce priveste procedurile legate de nasterea si ingrijirea bebelusului. Nu sunt respectate recomandarile OMS sau cele ale spitalului Baby Friendly. Multe mame au experiente traumatizante la nastere, nou-nascutii nu beneficiaza de premisele unui start sanatos, iar acest lucru nu este normal! In mod evident, este cazul sa schimbam ceva in tara noastra!

Multi ne plangem de lucruri de genul acesta, dar destul de putini chiar facem ceva pentru schimbare. Asociatia noastra a ales sa demareze cel mai ambitios proiect de educare a parintilor si imbunatatire a practicilor si protocoalelor privind nasterea si ingrijirea bebelusului in maternitatile din Romania. Am numit acest Program “MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei”, iar scopul sau este sa promoveze informarea corecta si implementarea practicilor sanatoase privind  Sarcina, Nasterea,  Alaptarea si contactul dintre mama si nou-nascut.

Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, experienta de peste 30 ani in Neonatologie, primul Consultant in Lactatie si Alaptare Certificat International (IBCLC) din Romania si profesor-formator pentru 8 generatii de viitori consultanti in alaptare, speaker la conferinte internationale:

„Am citit aceste lucruri in numeroase studii, le-am auzit de la cercetatori care se ocupa exact cu astfel de studii, de la foruri de medici si specialisti in alaptare, dar am si vazut, in peste 30 de ani de practica medicala: este extrem de important pentru sanatatea copilului, respectiv a viitoarei persoane adulte, modul in care acesta se naste, ce se intampla in primele ore de viata, apoi in zilele de dupa nastere si daca bebelusul este sau nu alaptat si purtat. Astfel, invit toti specialistii, toate institutiile sau persoanele care isi doresc viitoare generatii sanatoase sa se alature acestor practici sanatoase!”

Asociatia ProMAMA a implementat, in Iunie 2019, Programul “MAgia MAternitatii” intr-o maternitate privata din Cluj-Napoca.

  

    

Iata, in cateva cuvinte, ideile transmise de personalul medical din aceasta maternitate:Dorina, Asistenta Sefa de neonatologie si Consultant in Alaptare IBCLC intr-o maternitate privata in care specialistii ProMAMA au implementat Programul “MAgia MAternitatii”: „Am venit la RM cu gândul sa facem magie… cu dorința de a transforma nasterea convențională, într-o nastere prietenoasă, într-o magie atat pt bebe, cat si pt părinții acestuia. Implementarea Programului “MAgia MAternității” ne-a oferit cea mai bună soluție pentru reușita acestui vis al nostru. Suntem bucuroși că părinții împărtășesc cu noi aceste unice momente din viata lor, dar mai ales pentru ca reusim sa ii susținem!”

Ioana, Moasa intr-o maternitate privata in care specialistii ProMAMA au implementat Programul “MAgia MAternitatii”: “Inaintea implementarii Programului MAgia MAternitatii de catre ProMAMA, Ora-Magica era, pentru mine, ceva de genul unei povesti frumoase, undeva intre mit si realitate. Dupa participarea la curs, mi-am dat seama ca e mult mai mult decat doar ceva frumos… e conectare maxima pentru un atasament emotional puternic intre mama si nou-nascut. Toate temerile si nelinistile mamei legate de “Unde e copilul meu?”/ “E bine, e sanatos?” / “De ce nu pot sa il mai tin in brate?” / “Cand mi-l aduceti inapoi?” DISPAR. Chiar si durerea pe care mama o mai are dupa nastere, dispare si ea in timpul Orei-Magice. Dupa implementarea Programului, pot sa spun sincer: acesta este normalul, firescul, asa ar trebui sa fie in toate maternitatile; pentru ca cei doi isi apartin unul altuia, formeaza un intreg. Linistea, bucuria si implinirea care se citeste pe chipul lor sunt reale, indiferent de cursul travaliului; nimic nu mai conteaza, s-a terminat, mama e fericita, langa puiul ei. Acest lucru sa nu-l uitam: noi suntem cadre medicale, care trebuie sa aducem si sa inspiram siguranta, intelegere si bucurie mamelor. Sa facem ca si in Romania sa fie cat mai multe locuri unde sa se poata naste cu blandete si respect fata de mama si nou-nascut. Este dreptul lor sa stea cat mai mult impreuna.”

Lavinia, asistenta medicala de neonatologie intr-o maternitate privata in care specialistii ProMAMA au implementat Programul “MAgia MAternitatii”: „Ceea ce eu vad in Ora Magică este primul moment de conexiune perfecta intre mama si bebelusul ei, este momentul acela cand vrei sa stea timpul in loc si sa nu se mai schimbe nimic!”

Iata cuvinte Melindei, asistenta medicala de neonatologie „Momentul acela in care nou-nascutul ajunge pentru prima data in bratele mamei lui, reacțiile sale si ale mamei la prima lor întalnire… totul este extraordinar! Iar noi, cadrele medicale, retraim emoțiile lor cu fiecare nastere in parte.”

Iar aici sunt cuvintele emotionante, din momentul externarii, ale unei proaspete mamici care a beneficiat de “Ora Magica”in urma implementarii de catre ProMAMA a Programului “MAgia MAternitatii” intr-o maternitate privata din Cluj:

”A fost e experiență deosebita! Cand am primit bebelusul in brate, a dispărut toata durerea. M-a cuprins doar bucuria, caldura… am fost copleșită de emoție și nu am mai vrut sa ma despart de sufletelul meu.”

Specialistii Programului MAgia MAternitatii – din burtica la pieptul mamei:

 • Au urmat un training complex, teoretic si practic, avand ca tema “Ora Magica a Nou-Nascutului”, oferit chiar de specialistii-cercetatori de la Institutul Healthy Children, SUA.
 • Experienta practica in domeniu (cursuri prenatale si training pentru cadrele medicale) incepand din 2012, de cand au adus Programul Ora Magica in Romania.
 • Speakeri la Conferinte nationale si internationale in domeniul alaptarii.
 • Participari anuale la Conferinte internationale, sustinute de cei mai renumiti experti din lume in domeniu.
 • Adaptarea permanenta a informatiilor la cele mai noi cercetari si studii internationale.

Dr. Marta MUREȘAN, Medic Primar Pediatru, Doctor in Medicina, experienta de peste 35 ani in Neonatologie, Consultant in Alaptare IBCLC – primul din tara, Formator acreditat ANC pentru viitorii specialisti in Alaptare, Speaker la conferinte internationale.

Sorana MUREȘAN, Consultant in Alaptare IBCLC, Formator acreditat ANC pentru viitorii specialisti in Alaptare, Educator Prenatal Certificat Lamaze, Specialist Ora Magica.

Andreea MANEA, Kinetoterapeut, Consultant Alaptare IBCLC, Educator Prenatal Certificat Lamaze, Specialist Ora Magica, Formator acreditat ANC.

Cine si cum poate sustine Programul „MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei”?

 • Medici si alte cadre medicale care au inteles importanta acestor practici simple si firesti pentru sanatatea copilului si a mamei. Deja s-au alaturat campaniei cativa medici si specialisti recunoscuti pentru practicile sanatoase si rezultatele bune pe care le au. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la contact@promama.ro
 • ONG-uri si alte institutii implicate in promovarea si sprijinirea sanatatii mamei si copilului. De asemenea, deja ni s-au alaturat astfel de organizatii si vor mai urma si altele. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la contact@promama.ro.
 • Media (TV, Radio, mediul on-line, bloggeri sau persoane publice). Multumim tuturor celor care au promovat pana in prezent, informatii corecte si importante: TVR, ProTV, Digi 24, Antena 1, Kanal D, Prima TV, Acasa TV, Realitatea, Adevarul live, Qbebe, Andressa.ro, BebeH.ro, Centrul de Parenting, copilul.ro, Mama de Matei, Printesa Urbana, Şi Blondele Gândesc, Totul despre Mame, Centrul de Parenting, Anca’s Diary, Anazidezi, Inima Copiilor, Bebe H, Copilul.ro, La Leche League România, Mame Nebune, Mamide2, grupuri de discutii pe FB si alte pagini personale. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la oana@promama.ro.
 • Persoane din institutii ale statului. Politicile si protocoalele spitalicesti au nevoie de revizuire si adaptare la cele mai recente recomandari ale forurilor international.. Persoanele care inteleg aceasta nevoie si doresc sa ajute la schimbare sunt cheia pentru reusita scopului. Daca doriti sa sustineti acest program si sunteti sau cunoasteti persoane de decizie in acest sens, va rugam sa ne scrieti la contact@promama.ro. 
 • Parintii. Experientele pe care le traiesc parintii in legatura cu nasterea si intalnirea cu puiul lor sunt extrem de importante; amintirile legate de sarcina, nastere, primele zile cu bebe si alaptare au un impact puternic.  Doar ca aceste experiente pot fi pozitive sau negative si au un impact profund. Parintii sunt din ce in ce mai educati, detin informatii tot maai multe si compleze, isi cer din ce in ce mai mut drepturile – deci, sunt un adevarat combustibil pentru progresul Proiectului. Am creat si o Petitie unde oricine poate vota, rolul sau fiind de a contribui la votara proiectului de lege: Aici puteti VOTA petitia. Am creat si o pagina de Facebook a Programului MAgia MAternitatii unde vom posta despre activitatile din cadrul campaniei, informatii corecte si recente si unde va invitam sa ne povestiti experientele voastre si sa sustineti demersul, chiar si cu un like sau share. 
 • Parteneri si Sustinatori care doresc sa investeasca in Proiect si sa transmita ideea ca brand-ul sustine aceasta legatura fireasca, intima si miraculoasa dintre mama si bebelus – ceea ce stiinta a dovedit atat de benefic pentru ambii. Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la oana@promama.ro.
 • Agentii de publicitate/ PR/ designeri/ graficieni/ productie publicitara. In cadrul proiectului vom crea materiale informative, online si print, cu scopul de a educa si informa corect cu privire la practicile sanatoase legate de maternitate (Sarcina, Nastere, Ora Magica, Alaptare). Daca doriti sa sustineti acest proiect, va rugam sa ne scrieti la oana@promama.ro.